Det er bare et valg

2. desember 2018 0 By Hanskristian

Hvis du ikke har lest Viktor E. Frankl sin «Man’s search for meaning» så er det på tide. Boka handler i starten om en mann som lever sine år i forskjellige konsentrasjonsleirer gjennom krigen, med start i den fryktede Auschwitz, og hvordan tilsynelatende tilfeldigheter fører han gjennom et liv fylt av tortur, misshandling og alt det som konsentrasjonsleire var kjent for. Det eneste som blir unngått er å dø. Men er det egentlig tilfeldigheter og «skjebnen» som avgjør eller spiller han selv den viktigste brikken i det å overleve? Senere (som før krigen) leder overlevelsen til at han blir professor i 2 fagretninger og en vesentlig skikkelse i jobben for å hjelpe personer med større eller mindre psykiske problemer.

Når han først kom til Auschwitz ble han møtt av en lang kø og en mann som pekte til venstre og høyre.  De som ble sendt til høyre fikk jobbe, og fikk en ekstra sjanse til å overleve. Han fant ut at hvis man så sterk og effektiv ut så var det størst sjanse å bli sendt til høyre, så han valgte å oppføre seg som en mann som kunne gjøre nytte for seg. Noen valg ender med en løsning som kommer ut av tilfeldigheten, andre ganger velger han bevisst det som muligens kan føre til en ekstra brødsmule eller en litt forbedret tilværelse. Det mest essensielle er at han tok valgene og sto for dem ut fra å bli respektert av seg selv etter at resultatet hadde blitt bevist. Det med å velge det som er rett for deg sjøl istedenfor å nødvendigvis glede andre samtidig som det er viktig å ta valg basert på egen følelse istedenfor andre sin mening.

Viktor sier og at han spurte noen av sine pasienter, som ville ta sitt eget liv, om hvorfor dem ikke gjorde det. Svarene varierte fra uopnådde mål, familierelasjoner, skyldfølelse og andre variasjoner. Poenget var at hvis man vet hvorfor man ikke gjør noe, så kan man og svaret på hvor man skal begynne å løse problemet. Jeg ser mange i min jobb som er redde for å ta en avgjørelse i frykt for at partneren skal ha motsatt mening, grunnene kan være mange men hvorfor i all verden gjør vi ikke ting fordi noen andre kan bli negative til det? Hvorfor er det sånn at man har skikkelig lyst til noe bare for å stoppe eller unngå det i siste sekund? Alt ville vel føles bedre hvis man gjennomførte? Liker man grønn paprika så kjøp en grønn paprika!! Ikke kjøp en rød fordi en eller annen liker det, i så fall kjøp begge deler så gir du en til deg selv og den andre til den som liker rød. Da finnes det bare vinnere, men ikke dropp det du liker bare fordi!! Det kan være en annen sak hvis det er et faglig grunnlag, som hos legen eller i banken. Sannsynligheten for at det som blir anbefalt er riktig er forholdsvis stor når der kommer fra noen som vil det beste for deg, og samtidig har en begrunnelse for anbefalingen. Men selv dette er ditt valg å etterkomme, historien er full av dem som satset på sin egen løsning og vant på alle måter. Felles for de fleste som greide det er at dem enten hadde et krystallklart forbilde eller en mentor som kunne gi dem støtte og utfordringer til å nå enda lenger. Omtrent som en trener som ser potensialet i en person klarere enn det personen selv kan se.

Ingenting gjør meg mer engasjert enn å bomme på et salg. Ikke fordi jeg ikke fikk solgt, men heller det faktum at det er noen som ville kunne sluttført salget og dermed finnes det en kunnskap som jeg ikke har. Det gjør meg våken og klar til å spørre andre selgere hva dem ville gjort i den gitte situasjonen. På den måten kan jeg aldri virkelig tape på et salg, uansett om kunden kjøper eller ikke vil jeg vinne på det jeg har gjennomført. Så neste gang du føler at noe gikk skikkelig dårlig kan du selv velge om det er et nederlag eller en inspirasjon. Det kan jo faktisk bli en inspirasjon til å prøve noe helt annet i livet, noe som er mer interessant eller gir mer verdi enn hva man før har prøvd eller prøve det samme på en måte som gir mer i form av engasjement og vilje til  videreutvikling.

 

Den største fella er fortida. Det å sammenlikne eller unngå noe i dag på grunnlag av hva som har skjedd før er aldri en god løsning. Istedenfor å unngå det kan det være smartere å spørre seg selv om hva som er en bedre måte å utføre oppgaven eller møte problemet på. Tross alt vet du allerede en måte som ikke er særlig smart så da er det jo enklere å løse oppgaven denne gangen. Istedenfor å forklare folk hvor dumme dem har vært når noe går uventet dårlig er det bedre å spørre hva som hadde vært en smartere løsning. Hvis noen klager over noe til deg så kan du enten være enig, motargumentere eller spørre vedkommende om hva som kan være en måte å unngå/bearbeide det som er grunnlaget til klagen.

Ofte klager folk fordi dem synes dem burde. Kommer noen for å klage på været så lytt til deg selv og tenk etter hva DU synes om været før du sier noe. Ikke vær enig hvis det faktisk er sånn at været passer deg perfekt eller kanskje du faktisk ikke bryr deg om hvordan været er i det hele tatt. Det er ikke farlig å si at du ikke er berørt av hva slags vær det er, men uansett vær og føre så fungerer du like godt. Vær den som tenker først og snakker etterpå. Spør deg sjøl «hva synes jeg egentlig om dette», og svar ærlig ut fra tanken din.

En mann lærte meg en gang at den eneste regelen man egentlig trenger er at «alle har rett til å si og gjøre hva du vil, så lenge det ikke begrenser den samme retten for andre» og det henger tett sammen med at «så man sår så høster man». Velger man å bli rik så dra fordel av alt som kan skaffe deg penger og lær av dem som allerede er gode til det, velger man å bli verdens beste lege så er det nok ingen god løsning å spørre noen ikke vet hva et plaster er. Tenk over valgene dine. Følg intuisjonen og ta de valgene som utvikler det som føles riktig. Og husk at den som kritiserer oftest gjør det av sin egen mangel på engasjement til å utvikle sin egen indre følelse, det at noen er kritiske gir mange muligheter til å utforske videre den drømmen du vil leve. Bruk kritikk fra andre som en mulighet til utvikling, for dem kunne også valgt å engasjere seg i sitt eget liv. Men for mange er det en uvane å bruke energi på å hindre andre når det hadde vært mye bedre å brukt den samme tiden på å utvikle seg selv.

 

Valgene er dine, for du må eie resultatet uavhengig av hva det blir.

 

Elsk dagen.