Røyksignaler og lyssignaler

24. februar 2019 0 By Hanskristian

Såååå gammal er jeg ikke at det ble brukt røyksignaler når jeg ble født og det var heller ikke fiberoptikk og trådløse nett som kunne gi hvem som helst i verden hva dem vil av informasjon og underholdning. Min far hadde en periode en pickup (VW Caravelle, T1 for dem som har kunnskapen). Den hadde faktisk en form for mobiltelefon med en størrelse som bare passet inn i en pickup.

Image result for mobiltelefon i 1980

Bilde: KTH MagazineWhatsapp, Twitter, Facebook, Messenger, Youtube, Linkdin, Snapchat er en del av lista over gode måter å holde kontakten med en hel verden. Telefonen ringer og alle veit hvem som ringer ettersom den eneste som kan være i andre enden er min onkel og hvis min bestefar ringer til noen, er min onkel den eneste andre på linja. Noen få ord seinere er samtalen over og vi veit at han er forsinka til middagen. Det er ingen vits i å si så mye mer ettersom det koster ei halv månedslønn å prate en halvtime. Min mor på snart 70 plukker opp telefonen og ringer min søster på den andre siden av kloden, det er ingen begrensninger på hvor lenge dem snakker ettersom tellerskritt og minuttpriser er borte.

Kommunikasjon er gratis å bruke (betalingen skjer naturligvis gjennom andre måter). og det gjør verden til en fantastisk plass og samarbeide på med muligheter som var utenkelige for et par tiår siden og virkelig gjorde jordkloden til en mye mindre plass. En ting er at man bruker ulike kommunikasjonsmåter, en helt annen er at, som vi nå gjør på min jobb, bruker flere grupper innenfor samme chat til å skille mellom lagene og hvem som får vite hva. Det bringer opp et par tankekors når det kommer til å leve som man vil. Hvor mye tid bruker vi egentlig på å kommunisere og bruker vi løsningene på en måte som får oss nærmere et mål eller kun som tidsfordriv?

Telefonen som henger på veggen gir fra seg et verdig signal igjen og det er min farfar som ringer til min morfar. Telefonen har nå blitt så moderne at man kan ringe til alle i landet (som har en telefon) og det finnes en katalog med alle numre. Min morfar vet etter en kort samtale at min farfar er forsinka til middagen. I dag er det mange som spiser middagen hjemme og sender bilde av den til sine besteforeldre istedenfor å ta en kort samtale for å invitere dem på et godt måltid. Når noen flytta mer en et par mil unna sin nabo var det en overraskelse og en riktig god samtale om alt det nye som hadde skjedd. I dag ser vi bilder 24/7 og hvis naboen flytta til andre sida av verden kan han se det i løpet av hundredeler.

Fantastisk nyttig måte og kommunisere på, men jeg mener ganske sikkert at når den er brukt på en feil måte så gir det en følelse av oppnåelse av et mål. Uten at det fører noen vei i det hele tatt! Tidsforbruken på informasjon som er helt uvesentlig for resten av verden føles nyttig for begge parter ettersom man kan sende den og mene noe om den. Det er den nye måten å være sosial på. Men hva er mest verdt? Et bilde av en biff eller en oppskrift uten et bilde? Hva er mest verdt? Noen som ringer å tar en hyggelig prat om hvordan ting er som inkluderer praten om hvordan man lager en perfekt biff eller et bilde av hele slekta uten så mye som en beskrivelse?

Verden er en fantastisk plass og det er utrolig at man kan leve nær sagt hvor man vil og fortsatt ha tilgang til alt. Men hva ville skjedd om vi brukte mer tid på det vi faktisk ønsket å jobbe med, droppa øyeblikksbilder, og ringte de som var mest verdifulle for oss innimellom for å ta en god, lang prat?

Utviklingen er fantastisk og et er veldig vanskelig å prioritere måten man kommuniserer på, og å begrense tiden som blir brukt til det. Men ikke vær så opptatt av legge ut bilder av barna at du faktisk glemmer å være sammen med dem. Bruk mer tid på å kommunisere med dem rundt om i verden som får deg nærmere drømmen din enn dem som sender en like fordi det bare er en vane. Når røyksignalene kom eller vardebålene ble tent så var det store nyheter, fiber og lysets hastighet gir uante muligheter. Til både unyttige, nyttige og virkelig verdifull utvikling. Sett drømmen din foran deg, finn noen som kan hjelpe det et sted der ute i verden! Kom deg dit du vil. Som man ofte sier, svaret på kreftgåten finnes muligens blant dem som enda ikke har tilgang til internet.