PRIORITERINGER

23. juni 2019 0 By Hanskristian

Hva er dine prioriteringer i livet?

Hva betyr egentlig mest?

Hvorfor?

Er det på tide å revurdere det du mener er viktigst og er det egentlig dine egne prioriteringer eller er dem satt for å glede andre?

Skriv ned det du mener er dine 3 viktigste ting i livet å prioritere i tilfeldig rekkefølge.

Jeg er en stor tilhenger av teorien med oksygenmasker ombord på fly, skal du hjelpe noen må du først hjelpe deg selv. Det betyr IKKE å være egoistisk.

Men tenk tanken at du trenger en hjertetransplantasjon og finner en vilkårlig fyr på gata som du ber om å gjøre jobben. Sjansen for at du treffer en som faktisk kan gjøre jobben er så liten at du heller vil dra på et sykehus for å finne noen der. Hvorfor?

Fordi her er det en person som finner det interessant å hjelpe andre mennesker med å leve lenger ved å bytte ut et dårlig hjerte med et godt hjerte. Men hva måtte denne personen gjøre først? Hjelpe seg selv til å skaffe kunnskapen for å få gjort jobben på en forsvarlig, trygg og fornuftig måte. Først når det er gjort så kan han/hun hjelpe andre.

Du kan aldri utføre noe som helst uten å først skaffe deg kunnskapen før resultatet viser seg! De fleste vil at resultatet kommer før kunnskapen. Man må først utføre noe før man vet at man kan!

La oss si at noen skriver «helse» som første prioritet. Supert!! Som med oksygenmaska så er helse livsviktig for å kunne hjelpe seg selv og andre med noe som helst (gjelder også, og ofte først og fremst psykisk helse ettersom det finnes mennesker i rullestoler som hjelper millioner av mennesker hver dag).

Hvis noen ønsker å bli 10 kilo lettere på 4 uker så er det supert! Men det som ofte skjer er at kiloene kommer tilbake. Hva med å endre målet til at man skal veie x antall kilo etter 4 uker og holde den vekta i 3 måneder. På 3 måneder kan man danne en ny livsstil. Etter 3 måneder kan man lage anbefalinger for andre hvordan dem kan leve bedre samtidig som man tar bedre vare på seg selv.

Min prioritering er enkel:

Helse+Kunnskap

Økonomi+Kunnskap

Familie+Kunnskap

Det kan virke kynisk å ha økonomi før familie, men sannheten er faktisk at hvis økonomien ikke er i orden så er det vanskelig å besøke noen, hjelpe eller forbedre livet til familien. Jeg kan bruke masse tid på familie, men faktum er at jeg vil ikke føle riktig å ikke kunne kjøpe julegave eller klær til mine egne unger. Helse og økonomi er for min del viktige nøkler, jeg trenger ikke en dyr bil (selv om jeg gjerne vil ha en), men å ikke ha en plass og bo vil være et virkelig problem.

HVA PRIORITERER DU?

Det som blir prioritert er det som fungerer som nøkler til et bedre liv som du ser i framtiden. Man prioriterer noe som man ønsker å forbedre for å nå et mål, og som en vis mann sa en gang «man skal være takknemlig for det man har, men aldri fornøyd med det». Dette henger tett sammen med det faktum at det som ikke utvikler seg, det dør. Et hus ingen bor i og bytter ut gamle planker med nye innimellom forfaller så det gjelder bedrifter, trær, dyr og mennesker. Er du så fornøyd med din egen inntekt at du ikke øker den til neste år så blir uansett utgiftene neste år høyere. Skaffer du deg ikke ny kunnskap innenfor den jobben du har så gjør noen andre det og blir bedre rustet til å gjøre jobben du i dag har. Det kalles utvikling og henger sammen med hva du prioriterer!!

Min bestefar ble 94 år gammel og jeg har en sterk tro på at grunnen til dette var at han hadde evnen til å gjøre et stykke arbeid hver dag og lese (på slutten bruke lydbøker ettersom han var blind).

Han hadde litt utvikling hver dag hele livet.

Så nå som du har en prioritering vet du også hva du vil utvikle i livet. Dette kan selvfølgelig endre seg og du skal være åpen for endringer, men det er viktig at du gjør det fordi du selv mener at det er verdt innsatsen. Ironisk nok vil flesteparten av mennesker utvikle seg selv fordi dem føler seg dårligere, mindre eller ikke helt som dem vil at andre skal oppfatte seg selv. Derfor vil mange heller prøve å ordne alt selv enn å spørre om hjelp hos noen som allerede kan, eller er den man vil bli. For å spørre noen om hjelp må man, ubevisst, akseptere å være mindre, ikke så god som og noen ganger føles det nedverdigende å spørre om hjelp. Det kalles også komfortsone.

Det er nok også grunnen til at mange velger en gruppe for å trene på noe. Man kan gjømme seg litt, sammenlikne seg med andre som er dårligere og beskytte seg litt at den som skal lære bort noe gir en tilbakemelding som dytter bort komfortsonen.

Noen som virkelig lykkes med drømmen sin er en som konstant utfordrer følelsen av å ikke lykkes. Den som lykkes er som en person som kjører med GPS. Målet er satt og så fort man kjører litt feil så lager GPS-en en ny rute mot drømmen/målet og man stoler på datamaskinen og kjører den nye ruten. Til slutt ankommer man.

Så nå er det din tur. Skriv ned dine prioriteringer, deretter finner du noe eller noen (bok, person, video, lydbok, blogg osv) som lærer deg noe om punktene dine som du ikke kan i dag. Lag 3 prioriteringer og sett av en uke til hver. Det vil da komme muligheter og løsninger nesten automatisk som gir det løsningen på hva som skal læres neste uke og utviklingen vil være konstant og du lager vaner som vedlikeholder og utvikler deg som person.

Husk at hver ting du lærer er en suksess. Det du kan vil alltid kunne brukes til å gjøre livet bedre, både for deg selv og andre. Sett prioriteringen dine og de viktigste verdiene dine og lag en vane av å utvikle dem.